Wet arbeidsmarkt in balans
maandag 16 april 2018 Tags: Arbeidsrecht
Op 9 april jl. is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in internetconsultatie gegaan. Dat betekent dat een ieder commentaar kan leveren op het wetsvoorstel. Hieronder treft u in het kort de voorgenomen wijzigingen aan*.
Cumulatiegrond
Ontslag wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden. Wanneer voor de beëindiging van het dienstverband de cumulatiegrond gebruikt wordt, kan de werknemer (bovenop de transitievergoeding) een halve transitievergoeding extra krijgen.
Transitievergoeding
- Werknemers krijgen vanaf de eerste dag van hun dienstverband recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook tijdens de proeftijd.
- De opbouw van de transitievergoeding wordt verlaagd bij lange dienstverbanden.
- Er komt een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte. Dit wordt verder uitgewerkt in een aanvullende regelgeving.
- De mogelijkheden om scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding zullen worden verruimd.
Proeftijd
Verlenging van de proeftijd voor vaste contracten gaat van twee maanden naar vijf maanden.
Ketenregeling
- De opeenvolging van tijdelijke contracten (de ketenregeling) wordt verruimd. Nu is het mogelijk om aansluitend drie contracten in twee jaar aan te gaan. Dit wordt drie jaar.
- Het wordt mogelijk om de pauze tussen een keten met tijdelijke contracten per cao te verkorten van zes naar drie maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.
- Er komt een uitzondering op de ketenregeling voor invalkrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte.
Payrolling
Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever, met uitzondering van pensioen waar een eigen regeling voor geldt.
Oproepovereenkomsten
Er worden maatregelen genomen om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen. Zo moet een werknemer minstens vier dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot één dag.
Premiedifferentiatie WW
De WW-premie wordt voordeliger wanneer aan de werknemer een vast contract in plaats van een tijdelijk contract wordt aangeboden.
Minister Koolmees is voornemens om het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State te sturen en daarna naar de Tweede Kamer. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2020.
* bron Rijksoverheid
Deze Nieuwsflits is slechts een algemene weergave van het geldende recht. Het kan op geen enkele wijze als advies in uw specifieke situatie dienen.
Lees ook
- De zorg- en informatieplicht van de werkgever bij (wettelijke) vakantiedagen
- Kamerbrief hervorming concurrentiebeding: wat zijn de plannen?
- Van diepslaper naar slapend rijk? De Xella- uitspraak en de AOW’er
- Bonusverbod onder NOW
- 8 stappenplan ter voorbereiding op een reorganisatie
- Eerste ontbinding op basis van de i-grond!
- Tekortschieten re-integratie
- Bedrijfsarts is door werknemer aansprakelijk gesteld voor onzorgvuldige begeleiding en onjuiste berichtgeving
- Werkgever moet op verzoek van werknemer slapend dienstverband beeindigen
- Nieuwe versie Uitvoeringsregels Ontslag